Mazurek orzechowy na wafli

Ewelina
Ciasta
10.04.2017 20:51
Mazurek orzechowy na wafli

Składniki: - Masa orzechowa: - 250 g herbatników typu petitki - 150 g cukru pudru - 150 g masła irlandzkiego Mlekoma - 3 jajka - 150 g orzechów laskowych - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 70 ml rumu - szczypta soli - andruty - Polewa: - 125 ml wody - 200 g cukru - 75 g kakao - 125 g śmietany kremówki 30% - 10 g żelatyny Masa orzechowa: Orzechy i herbatniki zmielić blenderem i wymieszać. Polewa: Do rondelka wlać śmietanę, wodę dodać cukier, kakao i mieszając podgrzewać na lekkim ogniu. Dodać żółtka i całość ubijać aż masa będzie sztywna tak jak na biszkopt. Wyłożyć masę orzechową i wyrównać na całej powierzchni. Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Gdy polewa wystygnie i zacznie tężeć rozsmarować po całej powierzchni andrutów. Znowu przykryć andrutami delikatnie dociskając do masy i zwilżyć rumem. Masło utrzeć do białości i ucierając małym strumieniem wlewać masę jajeczną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/04/mazurek-orzechowy-na-wafli.html