Cytrynowa babka z mascarpone

Agnieszka
Ciasta
07.04.2017 16:08
Cytrynowa babka z mascarpone

Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki oleju lub roztopionego masła 250 g mascarpone 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny W płaskich, a szerokich formach na babę, babka może być gotowa już po 40 minutach. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Babka z dodatkiem kremowego serka mascarpone, o orzeźwiającym, delikatnie cytrynowym smaku. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Za to smaku nabiera wraz z upływem czasu i o wiele dłużej zachowuje świeżość. Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Uwaga: Czas pieczenia będzie również uzależniony od rodzaju formy do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/04/Babka-z-mascarpone.html