Truskawkowa chmurka

Asia
Wielkanoc
07.04.2017 18:28
Truskawkowa chmurka

Moje wskazówki zanim zaczniecie je robić: śmietanka kremówka, mascarpone muszą być dobrze schłodzone jajka w temp. pokojowej galaretki rozpuść we wrzątku już na początku, bo wiadomo, że schodzi kilka godzin aby były wystarczająco stężałe użyj świeżych truskawek, jeżeli się zdecydujesz na mrożone to należy je wcześniej rozmrozić np. na durszlaku po jego wykonaniu musi spędzić w lodówce minimum 12 godzin Przepis na: Truskawkowa chmurka Liczba porcji: 12 Składniki: Beza: 4 białka z małych jajek szczypta soli 180 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej kilka kropel soku z cytryny 1 czubata łyżka płatków migdałowych Kruche ciasto: 3 żółtka (w temp. pokojowej) 130 g masła 30 g cukru pudru 220 g mąki pszennej Owocowa galaretka: 350 g świeżych truskawek 2 truskawkowe galaretki 900 ml wrzątku Krem śmietankowy z mascarpone: 350 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru Ciasto truskawkowa chmurka- przepis krok po kroku: Krok 1 Zaczynamy od przygotowania galaretki. Krok 3 W misce mieszamy mąkę pszenną (220 g), zimne pokrojone masło (130 g), cukier puder (30-40 g) i żółtka (3 szt). Następnie przechodzimy do przygotowania bezy – w suchej misce miksujemy białka (ja użyłam 4 z mniejszych jajek, ale jeśli macie duże jajka w rozmiarze L to wystarczy użyć 3 szt) ze szczyptą soli. Krok 5 W tym czasie schłodzoną śmietankę kremówkę (350 ml) miksujemy z cukrem pudrem (około 3 łyżki) i mascarpone (250 g) aż powstanie puszysty, sztywny krem. Po dwóch minutach ubijania na wysokich obrotach miksera dodajemy stopniowo po łyżce cukru (najlepiej drobnego) – łącznie około 180 g. Pięknie się prezentuje, super smakuje i wpasowuje się idealnie w moje kubki smakowe, dzięki temu, że jest lekkie jak chmurka, mocno owocowe, a do tego ta beza z płatkami migdałowymi… Krok 6 Na sam koniec delikatnie nakładamy na wierzch ciasta bezę (bez problemu powinna odejść od papieru do pieczenia). Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Na sam koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną (1 łyżeczka) i sok z wyciśniętej cytryny (kilka kropel). Suszymy najpierw przez 10-15 minut w temp. 115 stopni, a następnie obniżamy do temp. 90 stopni i suszymy przez 90 minut. Całkowicie wystudzoną bezę wyciągamy z tortownicy (łatwo ją wyciągnąć jeśli robiliście na papierze do pieczenia). Sezon na truskawki właśnie się zaczął więc jeśli szukacie przepisu z ich użyciem to gorąco go polecam! Ubijamy cały czas na wysokich obrotach aż rozbijemy całkiem cukier – to powinno zająć około 6-7 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/truskawkowa-chmurka/