Rocher - orzechowe ciasto bez pieczenia

Agnieszka
Ciasta
19.02.2017 16:43
Rocher - orzechowe ciasto bez pieczenia

Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm) 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego) Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi. Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku, idealne do filiżanki mocnej kawy. Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone. Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2017/02/Ciasto-Rocher-bez-piecznia.html