Składniki: Ciasto: 180 g mąki 120 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru Krem chałwowy: 250 g mascarpone 100 g chałwy 100 g białej czekolady 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ponadto: 200 g konfitury z wiśni lub z czarnej porzeczki Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut. Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy masa chałwowa na bazie mascarpone. Ciasto można też przygotować w malakserze: Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Choć całość jest dosyć słodka, naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie.