Sernik królewski z serkiem homogeznizowanym

Agnieszka
Ciasta
07.12.2016 12:40
Sernik królewski z serkiem homogeznizowanym

Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 200 g masła 1 szkl cukru pudru 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 6 jajek 200 g masła 2 serki homogenizowane waniliowe (użyłam Danio 2 x 140 g) 1 3/4 szkl cukru pudru cukier waniliowy budyń waniliowy (proszek) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać na stolnicę. Podzielić je na dwie części, spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Moja mama zawsze dodawała jeszcze do niego serki homogenizowane, które były dostępne nawet w czasach głębokiego PRL-u. Dziś przepis na sernik królewski bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt. Tradycyjny, z dużą ilością jajek i masła, z dobrej jakości polskiego sera. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć pierwszą część ciasta. Delikatnie wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2016/12/Sernik-krolewski-z-serkiem-homogenizowanym.html