Krem z cukinii i mięty

Agnieszka
Przekąski
13.07.2014 9:11
Krem z cukinii i mięty

Składniki: 1 duża cukinia 1 duży ziemniak 750 ml bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek garść świeżej mięty 1 łyżka mąki 3 łyżki jogurtu greckiego Z dowolnego pieczywa przygotować grzanki: 2, 3 kromki chleba włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika(lekko wysuszone pieczywo łatwiej jest natrzeć). Pod koniec gotowania dodać miętę oraz mąkę (wymieszaną z 2-3 łyżkami zimnej wody). Pokroić w kostkę i z powrotem wstawić do piekarnika aby grzanki ładnie się zrumieniły. Sposób wykonania: W rondelku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wyjąć i natrzeć je z dwóch stron ząbkiem czosnku. Zahartować jogurt ( do jogurtu wlać łyżkę gorącej zupy i dobrze zamieszać, czynność powtórzyć jeszcze raz). Można podawać z grzankami czosnkowymi bądź groszkiem ptysiowym. Szybka, lekka, orzeźwiająca zupa krem z cukinii.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zjemto.blog/2013/05/Krem-z-cukinii-i-miety.html