Oto kilka moich przepisów: – gratin ziemniaczane – polędwiczki z szynką parmeńską – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – kotlet schabowy – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie: ok 1,5 h Ilość porcji: 3-4 Składniki: -1 tuszka królika ok 1,2 – 1,5 kg, wypatroszona – 250 ml czerwonego wytrawnego wina – 8 ząbków czosnku – 2 gałązki świeżego rozmarynu – 3/4 szklanki oliwek (mogą być i zielone i czarne) bez pestek – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – olej do smażenia – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami W tym czasie możecie przygotować pyszne dodatki – u mnie kasza i grillowane pomidory, ale doskonale będzie pasowało do niego tradycyjne puree ziemniaczane, lekkie surówki i inne. Całość przykryjcie szczelnie folią aluminiową i wsawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczcie królika około 1h, w połowie pieczenia przekręćcie mięso na drugą stronę. Polecam ten przepis zarówno na weekendowy obiad jak i Święta, wtedy kiedy chcecie aby na stole pojawiło się coś mniej oczywistego niż schabowy. Na rozgrzanej patelni obsmażcie królika, tak aby mięso z zewnątrz nie było różowe. Po 1h odkryjcie królika i pieczcie jeszcze ok 15-20 minut aż sos nieco wyparuje a królik ładnie się podpiecze. Przepis wymaga czasu ale jest prosty w przygotowaniu i właściwie robi się sam w piekarniku.