Pizza

Pizza

Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki letniej przegotowanej wody
  • dwie łyżki oleju roślinnego
  • 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich

Przepis

  • Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze wymieszałam.
  • Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam.
  • Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
  • Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
  • Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy.
  • Ciasto najpierw rozgniotłam dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałam. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłam na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłam placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
  • Na ciasto nałożyłam sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, papryka, cebula pocięta w piórka,ser żółty).
  • Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
  • Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut.