Składniki
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć świeżych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- jako dodatek dwie łyżki ziół prowansalskich
Przepis
- Do dużej miski wsypałam mąkę, drożdże i dobrze wymieszałam.
- Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam.
- Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i łyżką, a pod koniec już ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
- Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w ciepłym miejscu w przykrytej misce na 20-30 minut.
- Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałam składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy.
- Ciasto najpierw rozgniotłam dłońmi na gruby placek, a następnie porozciągałam. W ten sposób uformowała się ładna okrągła pizza, którą ułożyłam na posmarowanej odrobiną oleju blasze i jeszcze dłońmi rozprowadziłam placek tak, żeby zajmował całą formę (technika doprowadzania pizzy do kształtu blachy jest dowolna)
- Na ciasto nałożyłam sos pomidorowy i kilka rzeczy zalegających w lodówce (salami, papryka, cebula pocięta w piórka,ser żółty).
- Tak przygotowana pizza wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni celsjusza.
- Każdy powinien znać swój piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak 15 do 25 minut.