- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki na ciasto:
* 3 szkl mąki
* 1 szkl ciepłej wody
* odrobina cukru i soli
* troszkę oleju tak ok 1-3 łyżek
* 2 dkg drożdży albo paczka suchych
Sos pomidorowy:
* 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* szczypta soli
* oregano, bazylia po 1/2 łyżeczki
Ulubione składniki na pizzę: ser, szynka pieczarki, oliwki itp.
Przepis
Z tej ilości składników wychodzi ok. 66 dkg ciasta. Wystarczy to na trzy blaty do pizzy, oczywiście jeśli używamy blaszki do pizzy jakie są ogólnie dostępne w sklepach, czyli ok. 28 cm średnicy.
Zrobiłam zaczyn z drożdży, cukru i mąki i wody. Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam z pozostałą ilością mąki, solą i olejem. Wyrobiłam na gładką masę.
Ciasto wyłożyłam do wytłuszczonej foremki na pizzę.
Posmarowałam sosem pomidorowym, na to wyłożyłam ser a dopiero na ser ulubione składniki np. pieczarki, szynkę, oliwki. Na koniec oprószyłam ziołami.
Piekłam w 200-220 stopniach.
Notatki:
* to czy pizza już się upiekła stwierdzam po wyglądzie spodu. Po 15 - 20 minutach, jeśli zaobserwuję, że brzegi pizzy zaczynają się rumienić podnoszę widelcem kawałek spodu. Jeśli ma plamki złote lekko wpadające w brąz to znaczy, że ciasto już się upiekło.
* jeśli na pizzę wykładam boczek to najczęściej jest to wędzony i nie poddaję go dalszej obróbce, tylko kroję w kostkę i taki wykładam