Składniki: Ciasto: - 1/2 szklanki mleka - 50 g gorzkiej czekolady - 1 jajko - 2/3 szklanki cukru - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1/4 szklanki oleju - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki kakao - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody do pieczenia - kilka kropel olejku waniliowego lub 1 łyżkę cukru z wanilią Masa budyniowa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - 250 g masła lub margaryny Mus brzoskwiniowy: - 1 puszka brzoskwiń (850 ml) - 2 galaretki brzoskwiniowe - 1/2 szklanki cukru pudru Przygotowanie ciasta z musem z brzoskwiń: Ciasto: - Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Ciasto czekoladowe z musem brzoskwiniowym Połączenie czekolady z brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. - Pozostałe mleko zagotować z cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione mąki. - Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta, gdy spód włoży się do formy, w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak, aby dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze niezastygniętej masy z musu. - Zalewę z brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić wodą. - Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować). Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń. Masa budyniowa: - W 3/4 szklanki mleka dokładnie rozmieszać obie mąki i budyń (ma być bez grudek). - Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. - Dodać olej, śmietanę, aromat, zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i zmiksować.