Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

Anna
Ciasta
29.12.2017 9:39
Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

Składniki: (foremka do tarty o średnicy 24 cm) Ciasto: - 1 jajko - 200 g mąki pszennej typ 500 - 100 g masła (schłodzone) - 50 g cukru pudru - 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: - 4 średnie jabłka - 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowy: - 70 g masła - 1/3 szklanki wody - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki kakao - 1 szklanka mleka w proszku - 3 krople aromatu rumowego - Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. - Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki. - Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła. - Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Pyszna i łatwa do zrobienia tarta z jabłkami i kremem czekoladowym podana na deser, na pewno posmakuje i sprawi radość gościom. Krem czekoladowy: - Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/12/tarta-z-jabkami-i-kremem-czekoladowym.html