Schab w sosie własnym / 4 porcje Składniki: - 4 plastry schabu bez kości (400 g) 0 WW, 7,2 WBT - 3 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1,1 WW, 0,2 WBT - 1/2 cebuli, 0,2 WW, 0 WBT - 2 ząbki czosnku, 0,3 WW, 0 WBT - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (oliwa z oliwek) 0 WW, 2,5 WBT - 2 łyżki mąki pszennej 1,7 WW, 0,1 WBT - sól do smaku : 0 WW, 0 WBT Jedna porcja (1 kawałek schabu) powinien zawierać 0,8 WW 2,6 WBT. - Na tłuszczu podsmażamy plastry mięsa oprószone przyprawą do wieprzowiny z każdej strony, razem z czosnkiem i cebulą. Zanim na dobre zagości wiosna na blogu, polecam na jutrzejszy obiad przepyszne mięso! Pomogli nam w tym eksperci z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się opieką i edukacją diabetologiczną. Tradycyjny schab w plastrach, w sosie z cebulą i czosnkiem oraz aromatycznymi przyprawami. Bardzo popularny w polskim menu schab najczęściej gości na moim stole w weekendy. Powyższy przepis, z myślą o wszystkich cukrzykach, został wzbogacony o wartości wymienników węglowodanowych oraz wymienników białkowo-tłuszczowych. Mięso jem rzadko, ale ten przepis musi koniecznie być na blogu.