Składniki: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki majonezu - aromat waniliowy lub cytrynowy - bułka tarta + masło do nasmarowania formy - 2 łyżki soku z cytryny - 3/4 szklanki cukru pudru - kolorowa posypka Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę ziemniaczaną i tortową, proszek do pieczenia, majonez i aromat. Ostygniętą babkę polewamy lukrem (cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny) oraz posypujemy kolorową posypką. Formę na ciasto smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą oraz przelewamy ciasto.