Przelicznik foremek 🥘 Składniki - 1,5 litra wody - 1 średnia marchewka - ½ średniej pietruszki - kawałek selera - 4 sztuki ziela angielskiego - 2 sztuki liści laurowych - sól (do smaku) - pieprz (do smaku) - 3 łyżki suszonego majeranku - ½ litra domowego zakwasu na żur - kilka łyżek śmietany - 2 ząbki czosnku - kilka jajek (8 szt) - 4 łyżki oleju rzepakowego - chrzan (do smaku) 🔪 Instrukcje - Warzywa obrać, umyć, przekroić na mniejsze kawałki, włożyć do wody, zagotować wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ząbkami czosnku. Nie ma nic łatwiejszego niż zakisić zakwas na żurek poczekać kilka dni, aby cieszyć się wspaniałym smakiem tradycyjnej Wielkanocnej zupy. - Jajka pokroić na kawałki na każdy talerz nalać porcję zupy, włożyć jajka. - Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie rozmieszać, aby śmietana nie miała grudek, a następnie wlać ją do żurku. Jeśli jesteście zjadaczami mięsa, to wywar ugotujcie na wodzie, w której będziecie parzyć kiełbasę, żurek będzie bardzo aromatyczny. - W rondelku ugotować jajka na twardo, obrać odłożyć do czasu podania zupy. Może być podany również w pysznym domowym chlebie, wypiekanym specjalnie na tę okazję.