Składniki: na około 30 sztuk - 200 g suszonych daktyli - ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g) - 3-4 łyżki kakao (30-40 g) - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (20 g) Wykonanie: - Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie – wystarczy około 10-15 minut. Dodatek kakao idealnie przełamuje naturalną słodycz daktyli, do tego tylko wiórki, odrobina mielonego siemienia lnianego (tym razem dałam odtłuszczone mielone siemię lniane, ale można zmielić ziarenka samemu) do zagęszczenia masy, parę chwil i gotowe! Ale samo połączenie smaku kokosa i kakao jest bardzo udane, dlatego wykorzystałam je do zrobienia super-prostych i super-szybkich pralinek czekoladowo-kokosowych, których bazę stanowią suszone daktyle. Są takie słynne batoniki kokosowe oblane czekoladą, wiem, że są osoby, które je uwielbiają ?. Ja ich nigdy nie lubiłam, od zawsze były dla mnie za słodkie, mdląco słodkie…