Tradycyjna Babka Wielkanocna

Katarzyna
Wielkanoc
01.04.2017 11:37
Tradycyjna Babka Wielkanocna

/ Składniki: Wykonanie: źródło: http://funkydiva.pl/4 dag drożdży1 szklanka cukru3 jajka1 szklanka mleka½ kostki masła½ kg mąki1 cukier waniliowybakalie (lecz niekoniecznie)tłuszcz do formybułka tarta do formyDrożdże rozetrzeć z połową cukru, wbić jajka, dosypać resztę cukru i utrzeć na gładko. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor, bo baby podczas rośnięcia łatwo się mogły przeziębić, a często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Wybierano najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier (występował on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mąkę, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawał niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą nerwów, bo całkiem często zdarzało się, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodził zakalec. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, dla pewności sprawdzić patyczkiem. Babka wielkanocna zawsze była pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2017/04/tradycyjna-babka-wielkanocna.html