Składniki: - makaron pełnoziarnisty - szpinak (ja dałam mrożony, rozdrobniony) - tofu naturalne - suszone pomidory (najlepiej nie z oleju) - czarne oliwki - czosnek - suszona bazylia - sól - pieprz - olej rzepakowy Wykonanie: - Czosnek drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. - Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić - Szpinak rozmrozić bezpośrednio na patelni / Świeży szpinak umyć, pokroić i poddusić na patelni na niewielkiej ilości wody. Dorzucić na patelnię ugotowany makaron, oliwki, przyprawić ziołami (ja pomijam już dodatek soli, bo suszone pomidory i oliwki nadają wystarczającą słoność), wymieszać. Nie spodziewałam się, że tofu tak świetnie się zgra z pozostałymi składnikami, a okazało się cudownie dopełniać resztę produktów. Suszone pomidory pokroić na kawałki, oliwki pokroić na plasterki. I nawet mrożony rozdrobniony szpinak daje się tak przyrządzić, że wygląda całkiem smakowicie, a nie jak zielona papka – koszmar z dzieciństwa ?. Dodać czosnek, tofu oraz suszone pomidory, wymieszać i poddusić parę minut w razie potrzeby odparowując nadmiar wody. Makaron ze szpinakiem, tofu, suszonymi pomidorami i oliwkami Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to taki klasyk.