Składniki: - makaron spaghetti pełnoziarnisty - czerwona soczewica - cebula - papryka - pomidory (w sezonie świeże, po sezonie można użyć tych w puszki) - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie; można pominąć, gdy używamy pomidorów z puszki) - sól - pieprz - zioła prowansalskie / bazylia / oregano - olej rzepakowy - do posypania: tarty żółty ser / wegański parmezan / płatki drożdżowe (opcjonalnie) Wykonanie: - Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić, żeby namokła (wyjątkowo przy tym daniu polecam namoczyć czerwoną soczewicę). - Nastawić wodę na makaron i ugotować go w lekko osolonej wodzie w czasie, kiedy w sosie gotuje się soczewica. W ten sposób makaron i sos są gotowe w tym samym czasie ?. - Nałożyć na talerze, posypać tartym serem albo płatkami drożdżowymi albo wegańskim parmezanem i suszonymi albo świeżymi ziołami. Jak zrobiłam to spaghetti w domu, to rodzice się zajadali, a Tata nie mógł uwierzyć, że nie dałam do niego gotowego sosu w proszku. - Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Spaghetti z soczewicą Kuchnia włoska jest bez wątpienia jedną z najbardziej popularnych, o ile nie najpopularniejszą, zagraniczną kuchnią w Polsce.