Lekki sos pieczarkowy

Małgorzata
Obiad
01.04.2017 15:00
Lekki sos pieczarkowy

Tak więc, grzyby mogą być cennym elementem diety, chociaż należy pamiętać, że są ciężkostrawne – ze względu na tzw. chitynę, która oprócz tego, że występuje w grzybach, buduje… pancerzyki owadów ?. Są jedynym roślinnym źródłem witaminy D – poza grzybami witaminę D możemy znaleźć właściwie tylko w tłustych rybach, jajach oraz w niewielkich ilościach w produktach mlecznych. Bezpośrednio przed wyłożeniem na talerze wymieszać ze szczypiorkiem (warto dodać też więcej oleju rzepakowego, aby umożliwić organizmowi wchłonięcie zawartej w pieczarkach witaminy D). 2 łyżki mąki owsianej (20 g) – można zmielić płatki owsiane 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g) sól pieprz gałka muszkatołowa płatki drożdżowe (opcjonalnie) Wykonanie: Pieczarki są także dobrym źródłem witaminy PP, na którą powinny zwrócić uwagę osoby niejedzące mięsa, a szczególnie wykluczające wszelkie produkty odzwierzęce ze swojej diety. Grzyby zawierają także należące do błonnika pokarmowego β-glukany słynne chociażby z tego, że obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ale za bardzo odbiegam od tematu, więc zostawiam Was z przepisem – na lekki sos pieczarkowy. Składniki: na 3-4 porcje sosu 500 g pieczarek pęczek dymki (100 g)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/lekki-sos-pieczarkowy/