Składniki: na 2 porcje 100 g płatków owsianych górskich 4 łyżki siemienia lnianego (40 g) 2 szklanki mleka / napoju roślinnego (500 g) 2 szklanki truskawek (300 g) Wykonanie: Płatki i siemię lniane wymieszać i zalać mlekiem. Taka smoothie-bowl świetnie nadaje się na śniadanie i skutecznie zaspokaja apetyt na parę godzin na początku dnia. Skoro mamy sezon na truskawki, to postanowiłam wykorzystać je do zrobienia śniadaniowej wariacji na temat owsianki – czyli truskawkowej smoothie bowl z siemieniem lnianym. Zostawić do napęcznienia na parę godzin np. na noc w lodówce. Taka owsianka à la koktajl wygląda dosyć niepozornie, wydaje się, że po zjedzeniu czegoś takiego będzie się dalej głodnym. Truskawki umyć i odszypułkować (można zostawić kilka truskawek do pokrojenia na wierzch).