Składniki
Składniki:
- 12 jajek
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pietruszka
- pieprz sól
- kukurydza
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- groszek konserwowy
- koperek
- 3 łyżki żelatyny
Przepis
Naszą potrawę rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka wody dodajemy kurczaka, pietruszkę, marchewkę, seler, liscie laurowe, ziele angielskie, pietruszkę oraz jedną cebulę.
![]()
Całość gotujemy około 40 minut, aż ważywa będą miękie ( pod koniec gotowania należy posolić nasz bulion).
![]()
Odcedzamy mięso oraz warzywa.
Nasz wywar przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy do niego białko. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy przez sitko, aby nasz wywar stał sie bardziej klarowny.
![]()
![]()
Do przecedzonego wywaru dodajemy trzy łyżki żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Przytępujemy do przygotowania foremek z jajek. Przy pomocy łyżeczki robimy mały otwór z szerszej strony jajka a nastepnie przelewamy jego zawartość do osobnej miseczki.
![]()
![]()
Tak przygotowane skorupki należy sparzyć wrzątkiem ( zarówno w środku jak i na zewnątrz). Dodatkowo przy pomocy małej łyżeczki wyciągamy błonę, która znajduje się w skorupce.
![]()
Do tak przygotowanych foremek dodajemy kolejno pokrojone mięso, ugotowane wczęśniej warzywa, pokrojone papryki, kururydzę oraz groszek. Do jajek dodajemy również koperek a następnie całość zalewamy przestudzonym bulionem z żelatyną.
![]()
![]()
Tak przygotowane galaretki wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem rozbijamy skorupki jajek przy pomocy łyżeczki i obieramy.
![]()
![]()
![]()
I gotowe. Smacznego