Składniki
Składniki:
- 12 jajek
- 4 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pietruszka
- pieprz sól
- kukurydza
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- groszek konserwowy
- koperek
- 3 łyżki żelatyny
Przepis
Naszą potrawę rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Do garnka wody dodajemy kurczaka, pietruszkę, marchewkę, seler, liscie laurowe, ziele angielskie, pietruszkę oraz jedną cebulę.
Całość gotujemy około 40 minut, aż ważywa będą miękie ( pod koniec gotowania należy posolić nasz bulion).
Odcedzamy mięso oraz warzywa.
Nasz wywar przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy do niego białko. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy przez sitko, aby nasz wywar stał sie bardziej klarowny.
Do przecedzonego wywaru dodajemy trzy łyżki żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Przytępujemy do przygotowania foremek z jajek. Przy pomocy łyżeczki robimy mały otwór z szerszej strony jajka a nastepnie przelewamy jego zawartość do osobnej miseczki.
Tak przygotowane skorupki należy sparzyć wrzątkiem ( zarówno w środku jak i na zewnątrz). Dodatkowo przy pomocy małej łyżeczki wyciągamy błonę, która znajduje się w skorupce.
Do tak przygotowanych foremek dodajemy kolejno pokrojone mięso, ugotowane wczęśniej warzywa, pokrojone papryki, kururydzę oraz groszek. Do jajek dodajemy również koperek a następnie całość zalewamy przestudzonym bulionem z żelatyną.
Tak przygotowane galaretki wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem rozbijamy skorupki jajek przy pomocy łyżeczki i obieramy.
I gotowe. Smacznego