Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2024

Aga
Wielkanoc
05.03.2024 15:04
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2024

Sprawdzone przepisy na puszyste babki, kruche mazurki, rozpływające się w ustach serniki i apetyczne warstwowe ciasta z kremem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2024/02/poczatek-marca-to-idealny-moment-aby.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Najlepsze ciasta na Wielkanoc 2024

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 120 min
  • Szacunkowy koszt: 50 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 600 kcal
  • Tłuszcz: 30 g
  • Węglowodany: 70 g
  • Białko: 10 g

Składniki

  • Na babkę wielkanocną:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 150 g rodzynek
  • Skórka z 1 cytryny
  • 50 ml rumu
  • Pierniki w czekoladzie (opcjonalnie)
  • Na mazurek wielkanocny:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • Dżem do posmarowania ciasta
  • 200 g orzechów (różnego rodzaju)
  • 200 g cukru
  • Half a cup of water
  • 100 g miodu

Przepis

Przygotowanie idealnych ciast na Wielkanoc 2024 nie musi być skomplikowane. Nasze przepisy na babkę i mazurek wielkanocny gwarantują, że twoje ciasta będą zarówno piękne, jak i pyszne. Bazując na tradycyjnych składnikach, te ciasta na Wielkanoc odzwierciedlają sezonowe smaki i aromaty, które kojarzą się z tym szczególnym okresem w roku. Babka wielkanocna to ulubiony deser Wielkanocy - lekka, puszysta i pełna rodzynek. Mazurek wielkanocny, z drugiej strony, jest kruchym ciastem pokrytym obfitością orzechów. Obie wersje są proste w przygotowaniu i gwarantują zadowolenie każdego łasucha. To jest prawdziwa esencja smaków Wielkanocy.

  • Pierwszym krokiem jest przygotowanie babki wielkanocnej. Do miski wrzuć drożdże, dodaj łyżkę cukru i 200ml ciepłego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wyrośną, dodaj resztę składników (oprócz rodzynek) i zagnieć ciasto. Dodaj rodzynki i ponownie zagnieć. Ciasto odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • W tym czasie, możesz przygotować mazurka wielkanocnego. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i zagnieć je. Następnie, ciasto wyłóż na blachę i posmaruj dżemem. W garnku umieść cukier, wodę i miód. Gotuj, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj orzechy i wymieszaj. Orzechy wyłóż na ciasto i piecz w 180 stopniach przez 25 minut.
  • Po wyrośnięciu babki, wlej ciasto do formy i piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu, babkę wyjmij i polej czekoladą lub posyp cukrem pudrem. Oba ciasta są teraz gotowe do podania!