Składniki
6 jajek przepiórki,
1/2 szklanki kwasu buraczanego,
2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie),
4 łyżki suchej kaszy gryczanej,
galaretka z kwasu buraczanego (tu przepis),
olej,
świeże zioła,
sól i pieprz do smaku.
Przepis
Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek, ale sięgając do Natury Kuchni Polskiej (jak to robi Wojciech Amaro, póki co jedyna polska gwiazdka Michelin) można je serwować w prosty i niebanalny sposób. Ja proponuję jajka przepiórki marynowane 12 godzin w kwasie z buraka podane z popcornem z polskiej kaszy gryczanej, a zamiast majonezu aromatyczna galaretka z kwasu buraczanego i świeże zioła. Plejada kolorów, smaków i faktur. Bardzo oryginalne jajka, chrupiący popcorn i rozpływająca się w ustach galaretka.
Smacznie polecam :)