Czas trwania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży ½ szklanki mleka ¼ łyżeczki soli 50 g masła 1/3 szklanki oleju 2 żółtka 1 cukier waniliowy ½ szklanki cukru Masa twarogowa: 250 g sera białego 1 jajko 1 łyżeczka aromatu waniliowego cukier (opcjonalnie) Pokroić na paski grubości 3 – 4 cm i każdy kawałek skręcić przez środek 2 razy (patrz krok 6). Ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm i delikatnie posmarować roztrzepanym białkiem. Ciasto ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka, przykryć ścierką i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto lekko wyrośnie, rozwałkować je tworząc 40 cm kwadrat o grubości 0,5 cm. Ciasto: W dużej misce pokruszyć drożdże, zasypać je jedną łyżką cukru i mąki. Posmarować połowę ciasta masą twarogową i złożyć ciasto na pół przykrywając masę.