Sernik Milky Way

Ciasta
28.03.2017 16:33
Sernik Milky Way

Polewa - 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów + ew. więcej do dekoracji - 50 g masła - 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% - 1/3 szklanki mleka w proszku Batoniki lub cukierki pokroić na drobne kawałki i podgrzać w rondelku z masłem i śmietanką. Masa serowa - 350 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego - 2/3 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka w proszku - 1 czubata łyżka kakao - 2 jaja - 3/4 szklanki śmietany 12 lub 18% Twaróg utrzeć z cukrem, kakao, mlekiem w proszku i śmietaną. Składniki Spód - 200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie (np. Holenderskie lub Digestive) - 50 g masła Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masę wystudzić przez około 10 minut, a następnie stopniowo dodawać do niej mleko w proszku (jeśli są w nim grudki, należy je przesiać). Wystudzić w uchylonym piekarniku, wystudzony wyjąć z kąpieli wodnej i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeśli używamy tortownicy, owinąć ją z zewnątrz folią aluminową (tak, żeby woda nie mogła dostać się do środka). Energicznie mieszać do powstania gładkiej polewy i odstawić całość do ostudzenia na kolejne 20 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Woda powinna sięgać do połowy wysokości formy, w której pieczemy sernik.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/08/sernik-milky-way.html