Przepis znaleziony w zapiskach mojej mamy 😊 Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, miód 2 łyżki, mleko 2 łyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół kostki, cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Gdy masa serowa zacznie się gotować to powoli dodajemy rozpuszczone budynie i wlewając je do masy, masę należy przez cały czas energicznie mieszać, aby się nie przypaliła. 💪💪 W dzisiejszym blogu proponuje sernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Następnie wyciągamy z lodówki drugą część ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Następnie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 min, aż ciasto będzie miało złocisty kolor. Przełożenie: 1.ciasto miodowe 2.masa serowa 3.ciasto miodowe 4.masa serowa 5.ciasto miodowe z krokantem Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Słonko zagląda do mojego okna i doładowuje mnie pozytywną energią 😃W słoneczny dzień czuje, że mogę wszystko 😊