😊 Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): ciasto: mąka pszenna 1,5 szklanki, marchew starta 1,5 szklanki, cukier biały Diamant 1 szklanka, jajka 4 szt, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, przyprawa do piernika 1 łyżka, skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka, krem z mascarpone: śmietanka 36% 300 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 3 łyżki, polewa lustrzana: woda 50 ml, cukier biały Diamant 150 g, kakao 4 łyżki, żelatyna 2 łyżeczki, śmietanka 30-36% 100 ml, dodatkowo: marchewki z masy cukrowej lub marcepanu, orzechy włoskie do posypania, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej i miksujemy do połączenia składników. Ciasto ponownie obracamy na drugą stronę, przekrawamy na dwie blaty, jedną część ciasta układamy na blaszkę. Polewę odstawiamy do wystudzenia do temperatury 30-35º Ciasto wyciągamy z zamrażarki, kładziemy go na misce lub na kratce, tak aby polewa mogła swobodnie spływać po cieście. 1/4 części kremu nakładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, następnie kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta. W tygodniu staram się ograniczać spożycie cukru, ale w weekend pozwalam sobie na chwilę przyjemności i nie wyobrażam sobie niedzielnej kawy bez kawałka pysznego ciasta. Ciasto odstawiłam na pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie chłodziłam w lodówce przez dwie godziny. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, następnie stawiamy garnek na palnik i gotujemy aż cukier się rozpuści. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i mieszamy. Boki ciasta obsypałam posiekanymi orzechami włoskimi, a wkoło ciasta ułożyłam marchewki zrobione z masy cukrowej. Polewę zaczynamy wylewać na środek ciasta, a następnie zataczać kręgi wokół jego brzegów. Następnie obkrawamy wokół blaszki, przewracamy ciasto na drugą stronę i odrywamy papier. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach i lekko odciskamy z nadmiaru soku.