Mąkę możemy dodać dowolną, dodatki pozmieniać wedle własnych upodobań, niemniej jednak szczerze namawiam do podanej niżej propozycji :) Składniki - 200 g masła - 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 170 g mąki orkiszowej jasnej - 1/3 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka sody - 60 g cukru - 100 g jasnego brązowego cukru - 1 jajko - 1 żółtko - 30 g mleka - 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego - 200 g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych - 100 g poszatkowanej suszonej żurawiny Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą. Piec w temperaturze 170 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.