Ciasto Ciasto - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 15 g świeżych drożdży - 50 g cukru - 10 g cukru z wanilią - łyżeczka ekstraltu z wanilii - szczypta soli - 4 szklanki mąki - 60 g masła - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 duże jajko Nadzienie - 500 g twarogu - 500 g tłustego, śmietankowego serka - 8 łyżek cukru - łyżka cukru z wanilią Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dodatkowo - białko do posmarowania Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.