Masa serowa wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej - 900 g tłustego, gładkiego, mielonego sera białego - 4 jajka - 150 g drobnego cukru do wypieków - 15 g cukru z wanilią - 230 g umytych i obranych truskawek + 5-6 pokrojonych w kawałki - 40 g mąki ziemniaczanej Ser, jajka, cukier, cukier z wanilią umieścić w misie miksera i miksować do połączenia składników (krótko). Niestety ze względu na krem śmietanowy ciasto nie może być przechowywane dłużej niż 3 dni, jednak uwierzcie - jest tak pyszny, że na pewno tyle nie będzie musiał czekać ;) Składniki Spód - 70 g masła - 170 g maślanych herbatników - masło do wysmarowania tortownicy Masło rozpuścić, herbatniki zmielić na pył. Pracę najlepiej rozłożyć na dwa dni (ja często w okresie letnim piekę wieczorami), aby sernik zdąży dobrze wystygnąć i mógł być schłodzony w lodówce przed udekorowaniem. Prawdę mówiąc, rzadko kiedy jestem w stanie zachwycić się swoimi kulinarnymi dziełami ;) (zarówno wypiekami, jak i daniami wytrawnymi, obiadowymi, etc.), ale tym razem muszę sama przyznać, że ten sernik jest genialny! Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki krem. Krem - 500 ml śmietanki 36% - 250 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - truskawki do dekoracji Truskawki (230 g) zmielić na gładki mus. W dno tortownicy wcisnąć przygotowany spód, wyrównać, docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez ok. 60 min.