Składniki: Masa serowa: - 1 kg sera (użyłam twarógu Hanusi z Mlekovity) - 1 puszka brzoskwiń - 8 łyżeczek żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe - 1/2 szklanki cukru pudru Biszkopt: - 1/2 szklanki cukru - 3 jajka - 1/2 szklanki mąki - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka soku z cytryny Sernik na zimno z brzoskwiniami jest mniej kaloryczny, gdyż nie zawiera dużo tłuszczu, tylko tyle ile jest w użytym serze. - Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć z pokrojonymi brzoskwiniami. - Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak by góra była jako spód. - Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić. Zobacz również: sernik z musem z brzoskwiń. - Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru.