Podobne przepisy: Hummus z jarmużem Hummus z masłem orzechowym Hummus z pieczoną marchewką Hummus i tahini Fava – grecki hummus z grochu Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Pasta z cukinii i ciecierzycy Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 2 średnie buraki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól pieprz 1 łyżka oliwy extra virgin czarny sezam do posypania (opcjonalnie) Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (dwukrotnie zwiększy swoją objętość). Tą pastą zajadaliśmy się przy okazji mięsnego obiadu, resztę zabrałam do pracy i wchłonęłam z ciemnym pieczywem. Na drugi dzień wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną do miękkości. Nie spodziewam się, aby ten przepis dla każdego był jakimś wielkim wow, ale amatorzy na pewno się znajdą.