Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

Patrycja
Śniadania
23.03.2017 11:56
Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

😊 Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, woda 2 szklanki, jajko 1 szt, sok z pomarańczy 5 łyżek, starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka, miód 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka, dodatkowo: dżem 100% z owoców rokitnik Łowicz 4 łyżki, tłuszcz kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kasze jaglaną płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Dzisiaj wersja na słodko z dodatkiem pomarańczy i prozdrowotnego dżemu z rokitnika. Do kaszy dodajemy jajko, miód, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, sok i startą skórkę z pomarańczy. Kładziemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem z rokitnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/01/bezglutenowe-placuszki-jaglane-z-nuta.html