Karkówka pieczona w soku jabłkowym

kardamonovy
Obiad
15.03.2017 11:24
Karkówka pieczona w soku jabłkowym

Składniki: 750 g karkówki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku parę gałązek świeżego tymianku 1 szklanka soku jabłkowego (dobrej jakości) pół szklanki wody + dodatkowo 4 łyżki 1 liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Karkówkę kroimy w grubsze plastry, dodajemy do niej rozdrobniony czosnek, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso z obu stron (razem z czosnkiem i tymiankiem), na złoty kolor. Kubek dopełniamy gorącym sosem, mieszamy i wlewamy do reszty sosu (można na wszelki wypadek użyć sitka), znowu mieszamy, zagotowujemy. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, rumienimy. Sos wlewamy do mięsa, przykrywamy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach, do miękkości mięsa. Do tego ziemniaczane puree, ogórek kiszony i pasta z ciecierzycy z burakami – trochę oszukany hummus. Do kubka wsypujemy mąkę, dodajemy do niej 4 łyżki zimnej wody, mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/karkowka-pieczona-w-soku-jablkowym/