Polecam również inne przepisy na pasztety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej400g pieczarek1 marchewkawałek selera (ok 150g)kawałek pora (10cm)1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego*0,5 szklanki mielonych orzechów2 łyżki sosu sojowego2 ząbki czosnkuszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżka majeranku1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól0,5 łyżeczki czerwonej papryki (może być wędzona)0,5 łyżeczki kuminu70ml oleju rzepakowegokilka liści laurowych do dekoracjiolej i bułka tarta do formy*zamiast jajka można dodać wywar z siemienia lnianego: łyżkę siemienia zalać 70ml wrzącej wody i gotować ok 2 minut, ostudzić. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Na szerokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pieczarki, smażyć, aż będą złote z obu stron, przełożyć na talerz. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50 minut w temp. 170stC (jeśli foremka jest bardziej wąska, pasztet pieczemy godzinę).Po upieczeniu pasztet wyjąć, pozostawić do ostudzenia najlepiej na całą noc.