Jak to drożdżowe - najlepsze pierwszego dnia, dla mnie obowiązkowo jeszcze ciepłe (a zdjęcia robiłam, gdy ciasto było jeszcze gorące, więc naprawdę dobrze się kroi), choć to podobno niezdrowe ;) Składniki Ciasto - 425 g mąki pszennej - 75 g cukru - 20 g świeżych drożdży - 200 ml letniego mleka - szczypta soli - 1 roztrzepane jajko - 60 g masła - 15 niedużych śliwek Kruszonka - 100 g masła - 100 g cukru - 150 g mąki pszennej Z 3 łyżek mąki, 1 łyżki cukru, drożdży i połowy mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 min., aż drożdże ruszą. Resztę mąki, cukru, sól wsypać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, jajko i masło i wyrobić miękkie ciasto, aż przestanie lepić się do rąk.