Składniki Ciasto - 150 g miękkiego masła - 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 duże jajka - 1 3/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok i starta skórka z 1 średniej wielkości pomarańczy (ok. 100 ml soku) - 150 g jeżyn Miękkie masło utrzeć z cukrem. Do cukru dodać sok, najpierw 3-4 łyżki, potem w razie potrzeby dolewać więcej, aż lukier będzie miał konsystencję średnio gęstej pasty, dającej się rozsmarować. Przełożyć ciasto do foremki kwadratowej o boku 20 cm i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 35 min. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/09/ciasto-pomaranczowe-z-jezynami-i-lukrem.html