Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Składniki Spód - 200 g mąki pszennej - 50 g kakao - 150 g masła, lekko zmiękczonego, pokrojonego w kostkę - 1/2 łyżeczki soli - szczypta cukru - 1 jajko - 1 łyżka zimnego mleka Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem. Krem czekoladowy - 300 g gorzkiej czekolady - 250 g śmietany kremówki Czekoladę pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Zalać gorącą śmietanką czekoladę i odstawić na kilka minut, by czekolada się roztopiła. Śmietankę podgrzać w oddzielnym naczyniu, by była gorąca (ale nie doprowadzić do wrzenia). Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko.