Składniki / 4-8 porcji: Ciasto: – 250g mąki – 125 g masła – szczypta soli – 2-3 łyżki zimnej wody Farsz: – 2 jajka – 2/3 szklanki śmietany 18% – 125g -150g wędzonego łososia (może być surowy) – mały brokuł lub pół dużego – 100 g parmezanu – sól i pieprz Przygotowanie: Następnie wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm ( najlepiej z wyciąganym dnem)nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut ( pieczemy z obciążeniem). Na ostudzony podpieczone ciasto wykładamy rozdrobionego łososia i brokuły i zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze chwilę na lekki złoty kolor. Brokuła również dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. W tym czasie możemy włożyć ciasto do lodówki, żeby trochę stwardniało.