Ciasto chałwowe

Wielkanoc
18.03.2017 15:57
Ciasto chałwowe

Polecam! uwaga: pamiętajcie dzień wcześniej namoczyć w alkoholu rodzynki (opis i ilość poniżej); można też wcześniej upiec biszkopt Składniki Biszkopt Krem chałwowy - 100 g masła - 100 g margaryny - 30 dkg chałwy waniliowej Masło i margarynę ubić w mikserze na puszystą masę. Krem rodzynkowy - 30 dkg rodzynek - rum bądź inny alkohol - 100 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej Ciasto najlepsze jest po 2 dniach spędzonych w lodówce, gdy smaki się zmieszają, a biszkopt cudownie się nasączy. Biszkopt przełożony jest dżemem z porzeczki, masą chałwową, a z wierzchu - kremem rodzynkowym. Rodzynki dzień wcześniej namoczyć w alkoholu - wsypać je do miseczki i zalać do ich górnej granicy. Ułożyć dolną część w foremce i posmarować dżemem z porzeczki. Obie czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2016/11/ciasto-chawowe.html