Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy - idealna od kanapki

Pati
Śniadania
20.03.2017 9:58
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy - idealna od kanapki

Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 1 łyżka oleju - pół łyżeczki ziaren gorczycy Galeo - około 1 cm świeżego imbiru - 1 świeża papryczka chilli - 1 łyżeczka zmielonego kuminu - 1- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego Galeo - 1 łyżeczka curry Galeo - szczypta chili pieprz cayenne Galeo - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek - pieprz Galeo - sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Pasta idealnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek lub jako gęsty dip do świeżych warzyw, czy chlebków naan. A jako, że pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza i ponownie robi się zimno, sądzę, że sprawdzi się idealnie. Podczas miksowania jeżeli nasza pasta będzie zbyt gęsta możemy rozcieńczyć ją dodając oliwę z oliwek lub olej. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Wrzucamy gorczycę i prażymy około 1 minutę. Dzięki połączeniu wielu ciekawych przypraw jest bardzo aromatyczna i oryginalna w smaku. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i miksujemy ją na gładką pastę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/kuchnieswiata/kuchnia-indyjska/aromatyczna-i-pikantna-pasta-z-czerwonej-soczewicy/