Pyszny smak lata z dzieciństwa! Pierogi z borówkami Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól około 200 g borówek leśnych dwie łyżki cukru Pierogi z borówkami leśnymi lub jak kto woli z jagodami to danie, które nieodzownie kojarzy mi się z latem 🙂 Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 2-3 minut od momentu wypłynięcia (czas zależy od grubości ciasta). Do farszu dodaję tylko cukier, gotowe pierogi podaję polane roztopionym masłem, śmietaną i odrobiną cukru. Na koniec polewamy je roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i lekko posypujemy cukrem. Uważam, że taka wersja pierogów jest tak pyszna, że nie powinno się jej zmieniać. Następnie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na 5-10 minut, aby odpoczęło. Jedną pozostawiamy pod ściereczką, a drugą cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Blat podsypujemy mąką i zagniatamy gładkie ciasto przez około 6-8 minut. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody, najlepiej partiami (20 pierogów).