Krem z buraków z jabłkiem

Basia
Zupy
20.03.2017 9:18
Krem z buraków z jabłkiem

Sposób przygotowania: - 8 upieczonych lub ugotowanych buraków (ok. 1 kg wagi po obraniu) - 3 jabłka (koniecznie kwaśne) - włoszczyzna - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - twarożek grani (20 dag) - cytryna - sól, pieprz - 2 pęczki natki pietruszki źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1,30 h bez pieczenia buraków Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki. Na pewno to prawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Buraki kroimy w plastry lub kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty. Cebulę z czosnkiem szklimy na patelni. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/03/krem-z-burakow.html