Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) : ciasto: szpinak rozdrobniony mrożony 400 g, mąka krupczatka 250 g, mąka pszenna 70 g, cukier 250 g, cukier waniliowy 1 opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka 4 szt, masa: śmietanka 30% 2 szklanki, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, do nasączenia: woda 0,5 szklanki, sok z cytryny 2 łyżki, cukier waniliowy 1 łyżka, do dekoracji: dowolne drobne owoce Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie nasączamy biszkopt. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i tężejącą galaretkę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 1 h, do suchego patyczka. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, następnie wylewamy na blaszkę gotowe ciasto. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy.