Składniki: (porcja dla 2 osób) - 2 duże bataty - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki świeżego lub suszonego rozmarynu - 1 łyżeczka suszonego tymianku - 1 łyżka soku z cytryny - 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól Jak przygotować pieczone frytki z batatów? - Bataty pokroić wzdłuż na niezbyt cienkie frytki, takie o grubości 1 cm x 1 cm. - Do pokrojonych batatów dodać rozmaryn, tymianek, oliwę, sok z cytryny i delikatnie posypać solą. - Takie frytki najlepiej smakują same w sobie, ewentualnie zanurzane w jogurcie naturalnym lub w łagodnym majonezie, zbyt intensywny sos przytłumi słodki smak batatów. - Bataty dokładnie umyć, jeśli mają niezbyt ładną skórkę to obrać je z niej, gdy zaś skórka jest jędrna i bez widocznych skaz to tylko umyć i osuszyć. Frytki powinny być ułożone jedna obok drugiej tak, aby nie zachodziły jedna na drugą, pomiędzy położyć ząbki czosnku bez obierania. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem stan upieczenia, nie dopuścić by się zbyt mocno zapiekły (pod koniec szybko się przypalają).