Składniki na 1 focaccię: 250 g mąki pszennej typ 450, 480, 500 lub 550 (ja użyłem dedykowanej, włoskiej mąki Manitoba) 1,5 g świeżych drożdży lub 0,5 g suchych 250 g bardzo zimnej wody 6-8 g soli 25 g oliwy (najlepiej EVO) szczypta rozmarynu (najlepiej świeżego) 5 g posiekanego czosnku Dodać drożdże rozpuszczone w 10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut. Na końcu dodać 7 g oliwy i wrobić w ciasto. Po tym czasie wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aby się ogrzało. Ciasto składać (S&F) 6 razy, co 30 minut, po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie wymieszać czosnek i rozmaryn z oliwą (12 g). Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja się wchłonie). Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Do miski wsypać całą mąkę i dodać 180 g zimnej wody. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo.