Składniki
- 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
- 500 ml żuru
- 1 litr lekkiego bulionu
- 2 duże bataty
- 1 czerwona cebula
- 4-5 gałązek tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oregano
- chili w proszku
- pieprz czarny
- sól
Przepis
- Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy gałązki tymianku i podsmażone chorizo ( tłuszcz pozostawiamy na patelni). Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek uważając, aby nie przypalić czosnku.
- Podsmażone warzywa dajemy do bulionu i gotujmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy bataty i gotujemy 10 minut, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodajemy żur, doprawiamy do smaku papryką, oregano, pieprzem i solą. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy gałązką tymianku.