Żurek z hiszpańskim akcentem

Małgorzata
Wielkanoc
15.03.2017 16:56
Żurek z hiszpańskim akcentem

Składniki

  1. 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
  2. 500 ml żuru
  3. 1 litr lekkiego bulionu
  4. 2 duże bataty
  5. 1 czerwona cebula
  6. 4-5 gałązek tymianku
  7. 2 łyżki oliwy
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 łyżka oregano
  10. chili w proszku
  11. pieprz czarny
  12. sól

Przepis

  1. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kiełbasę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kiełbasę i chwilę podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy gałązki tymianku i podsmażone chorizo ( tłuszcz pozostawiamy na patelni). Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek uważając, aby nie przypalić czosnku.
  2. Podsmażone warzywa dajemy do bulionu i gotujmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy bataty i gotujemy 10 minut, aż bataty będą miękkie. Na sam koniec dodajemy żur, doprawiamy do smaku papryką, oregano, pieprzem i solą. Gotujemy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy gałązką tymianku.