Składniki na spód: - 125 g masła - 100 g krupczatki - 100 g mąki pszennej - 50 g kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - szczypta soli Masa serowa: - 500 g sera podwójnie mielonego (lub z wiaderka) - 70 g cukru pudru - 1 budyń waniliowy z cukrem - 1 op. (7g) cukru z wanilią - 1 jajko Smacznego:- ) |Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami| |Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami| Przygotować masę serową mieszając w misce na jednolita masę twaróg, cukier, budyń w proszku, cukier z wanilią i jajko. |Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami| Jak zrobić tartę sernikową z wiśniami? |Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami| Czy tak jak ja nie możecie doczekać się już wiosny i lata? Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię taką tarte ze świeżych owoców albo tarte morelową z chrupiącą kruszonką. Ciasto piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, następnie zdjąć obciążenie, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 15 minut. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, dodać kawałki zimnego masła, żółtka i kwaśną śmietanę – zagnieść szybko ciasto. Na tarte położyć folie aluminiowa lub pergamin i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami.