Składniki
260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
1/2 litra żuru
2 duże bataty
1 czerwona cebula
1 litr lekkiego bulionu
4-5 gałązek tymianku
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka oregano
ostra papryka chili w proszku
sól
Przepis
Cebulę, bataty i czosnek obieramy. Bataty kroimy w większa kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Chorizo kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo (bez tłuszczu) i gałązki tymianku. Gotujemy około 5 minut. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i również dodajemy do bulionu. Wrzucamy bataty i gotujemy wszystko około 10 minut, aż bataty będą miękkie. Dodajemy żur, doprawiamy do smaku oregano, papryką i solą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy gorącą ozdobioną gałązką świeżego rozmarynu.