Żurek z hiszpańskim akcentem

Małgorzata
Wielkanoc
21.03.2016 10:03
Żurek z hiszpańskim akcentem

Składniki

260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo

1/2 litra żuru

2 duże bataty

1 czerwona cebula

1 litr lekkiego bulionu

4-5 gałązek tymianku

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 czubata łyżka oregano

ostra papryka chili w proszku

sól

Przepis

Cebulę, bataty i czosnek obieramy. Bataty kroimy w większa kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Chorizo kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo (bez tłuszczu) i gałązki tymianku. Gotujemy około 5 minut. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i również dodajemy do bulionu. Wrzucamy bataty i gotujemy wszystko około 10 minut, aż bataty będą miękkie. Dodajemy żur, doprawiamy do smaku oregano, papryką i solą. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zupę podajemy gorącą ozdobioną gałązką świeżego rozmarynu.